Javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga i drugih neprofitnih organizacija u području zaštite okoliša i prirode u 2016. godini

Zagrebačka županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša poziva udruge koje su programski usmjerene na rad u području zaštite okoliša i prirode da se prijave na Javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga koji doprinose razvoju u području zaštite okoliša i prirode

Prioritetna područja su:

• Provođenje edukacije na temu zaštite okoliša i održivog razvoja te promocija životnih stilova koji nastoje smanjiti količinu otpada,
  • Očuvanje zaštićenih područja i drugih zaštićenih prirodnih vrijednosti kroz projekte revitalizacije te čišćenja divljih odlagališta otpada uz uspostavu mjera za sprječavanje njihovog ponovnog nastajanja,
  • Provođenje projekata za zaštitu i očuvanje sastavnica okoliša (zrak, tlo i vode)
  • Projekti potencijalno razvojnih modela održivog razvoja, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Udruge mogu prijaviti projekt koji doprinosi razvoju zaštite okoliša i prirode za sljedeće aktivnost

• edukacija javnosti i promocija postupaka oporabe, recikliranja, kompostiranja i odvojenog prikupljanja otpada
  • uključivanje škola i vrtića u projekte vezane uz ekologiju, zaštitu okoliša i održivi razvoj,
  • održavanje stručnih tribina na temu zaštite okoliša, gospodarenja otpadom i održivog razvoja,
  • zaštita i očuvanje tla, zraka i vode kroz projekte na lokalnoj razini,
  • promoviranje životnih stilova koji smanjuju nastajanje otpada u kućanstvu,
  • predstavljanje inovativnih rješenja i novih tehnologija u zaštiti okoliša kroz održivi razvoj i energetsku učinkovitost,
  • aktivnosti usmjerene poticanju lokalnih vlasti, javnih institucija i poslovnog sektora za korištenjem obnovljivih izvora energije,
  • akcije čišćenja divljih odlagališta otpada uz uspostavu mjera za sprječavanje njihovog ponovnog nastajanja,
  • zgradnja nove i obnova postojeće infrastrukture (pješačke i biciklističke staze, informativne table, klupice i stolovi za odmor) u zaštićenim područjima, parkovima prirode i dr.

Rok za podnošenje prijedloga projekata i programa je 30 dana, koji počinje 1. ožujka i završava 31. ožujka 2016. godine.

Ukupno planirana vrijednost Natječaja je 250.000,00 kuna Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom projektu je 5.000,00 kuna, a najveći iznos po pojedinom projektu je 40.000,00 kuna.

Više o natječaju i natječajnoj dokumentaciji možete pročitati i preuzeti  ovdje