MT, HTZ i HGK : Novi koncept godišnjih hrvatskih turističkih nagrada

S ciljem daljnjeg poticanja konkurentnosti, inovativnosti i svijesti o održivom razvoju te podizanju kvalitete usluga i proizvoda u turističkom sektoru, Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora u 2015. godini uveli su novi koncept godišnjih hrvatskih turističkih nagrada. Sukladno Strategiji razvoja turizma Hrvatske, kao i Strateškom marketinškom planu hrvatskog turizma, sustav nagrađivanja treba postati sredstvo izravnog poticaja izvrsnosti i međunarodne konkurentnosti tvrtke dionika turističkog sektora te priznanje tvrtkama, udrugama, ljudima te lokalnim zajednicama koje su u tekućoj godinu svojim radom pokazali izvrsnost i dali posebnu dimenziju i novu vrijednost hrvatskom turizmu, smatraju institucije.

Novi koncept godišnjih hrvatskih turističkih nagrada sastoji se od 28 nagrada u sedam kategorija: Destinacija godine, Hrvatska 365, Nagrada za održivi turizam, Inovacija godine, Atrakcija godine, Nagrada poslovnom sektoru i nagrada Ljudi u turizmu.

U kategoriji DESTINACIJA GODINE birat će se sljedeće destinacije:

  • Najpoželjnija destinacija ruralnog turizma
  • Najpoželjnija destinacija turizma zdravlja
  • Najpoželjnija City break destinacija
  • Autentična primorska destinacija „Naše malo misto“
  • Najpoželjnija destinacija za ljetni odmorišni turizam.

U kategoriji HRVATSKA 365 birat će se najuspješnija „PPS destinacija“ u 2015. godini. Za navedenu nagradu mogu se kandidirati sve destinacije koje su putem Javnog poziva Hrvatske turističke zajednice dobile oznaku „PPS destinacija“. Cilj je izabrati onu PPS destinaciju koja je sudjelovanjem u ovom projektu postigla najbolje rezultate na razvoju i poboljšanju ponude i sadržaja destinacije, kao i učinke u ostvarenom turističkom prometu.

Nagrada ODRŽIVI TURIZAM dodijelit će se pojedincu, udruzi, tvrtci ili lokalnoj zajednici za iznimno postignuće na području brige za okoliš. U ovog kategoriji moći će se natjecati svi subjekti koji imaju posebno iskazan utjecaj održivog turizma kroz doprinos očuvanju prirode i okoliša, zaštite bioraznolikosti te očuvanje kulturne baštine.

Nagrada INOVACIJA GODINE dodijelit će se tvrtci ili organizaciji koja ima najinovativniji proizvod, uslugu ili proces u turizmu, što znatno doprinosi turističkom iskustvu destinacije. U ovoj kategoriji moći će se natjecati subjekti čije se inovacije odnose na turistički doživljaj, turistički proizvod i one vezane uz IT solucije u turizmu.

U kategoriji ATRAKCIJA GODINE birat će se turističke atrakcije koje su primarno u fokusu potencijalnih turista te predstavljaju inicijalni faktor za odabir turističke destinacije, a to su:

  • Kulturna atrakcija godine
  • Turistički događaj godine
  • Rekreacija i zabava

Nagrada KULTURNA ATRAKCIJA GODINE dodijelit će se kulturnim turističkim atrakcijama regionalne/nacionalne razine atraktivnosti koje doprinose turističkom iskustvu destinacije. Prijaviti se mogu subjekti koji svojim gostima pružaju jedinstveno iskustvo posjete svojoj atrakciji te pokazuju inovativnost i faktor različitosti koji ih izdvaja od ostalih atrakcija.

Nagrada TURISTIČKI DOGAĐAJ GODINE dodijelit će se događaju koji predstavlja primjer najbolje prakse u turističkoj industriji u svim aspektima svog poslovanja te stoga predstavlja primjer za ostale događaje i turističku industriju u cjelini. Prijaviti se mogu svi subjekti koji pružaju atraktivan, prepoznatljiv, nezaboravan i jedinstven događaj za svoje goste / posjetitelje.

Nagrada REKREACIJA I ZABAVA dodijelit će se tematskim i/ili zabavnim parkovima, sportskim kompleksima, pješačkim i/ili biciklističkim stazama, golf terenima, bazenima, teniskim centrima, kasinima regionalne/nacionalne razine atraktivnosti koje doprinose turističkom iskustvu destinacije.

Nagrada „ČOVJEK KLJUČ USPJEHA – DJELATNIK GODINE“ nagrada ke za djelatnike i/ili menadžere u različitim segmentima javnog i privatnog sektora koji su neposredno ili posredno vezani za turizam. Djelatnik godine bira se u 26 kategorija (organizator putovanja, agencijski djelatnik, djelatnik prodaje i marketinga u turizmu, turistički animator, turistički vodič, recepcijski djelatnik, konobar, kuhar, djelatnik hotelskog domaćinstva, privatni iznajmljivač, domaćin turističkog seljačkog domaćinstva, carinik, policajac, inspektor, djelatnik u pomorskom prijevozu, djelatnik u zračnom prijevozu, vozač, taksist, prodavač, hortikulturni djelatnik, čistač, spasilac na plažama i bazenima, djelatnik u ostalim uslužnim djelatnostima, djelatnik u sustavu turističkih zajednica) od kojih je jedna nova od ove godine i to djelatnik u objektu kulturnog nasljeđa („heritage“) te posebno priznanje za životno djelo u turizmu.

GODIŠNJA NAGRADA ANTON ŠTIFANIĆ dodijelit će se kao godišnja nagrada za pojedinca ili tvrtke i/ili ustanove i/ili udruge te za pojedinca za životno djelo.

Dodjela nagrada za sve spomenute kategorije održat će se u sklopu manifestacije Dani hrvatskog turizma 2015.

Više informacija o novom konceptu sustava nagrađivanja nalazi se na web stranicama Hrvatske turističke zajednice, a svi zainteresirani mogu se prijaviti isključivo putem web poveznice zaključno do 9. srpnja 2015. godine za kategoriju DESTINACIJA GODINE, te zaključno do 23. srpnja 2015. godine za sve ostale kategorije.