Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva: natječaj za dodjelu nagrade “Otisak srca” (za volonterske inicijative i inovativne modele razvoja)

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva raspisala je natječaj za prijavu volonterskih inicijativa i inovativnih modela razvoja volonterstva za
dodjelu nagrade “Otisak srca” u 2015. godini s ciljem razvoja volonterstva, koje se prema Univerzalnoj deklaraciji o volontiranju Ujedinjenih naroda shvaća kao kamen temeljac civilnog društva koji oživljava najplemenitije težnje ljudske vrste – težnje prema miru, slobodi, sigurnosti, pravdi i mogućnosti izbora za sve ljude.  Stoga je cilj ovog natječaja je potaknuti djecu i mlade na dobrovoljni – volonterski angažman u lokalnoj zajednici kroz razvoj aktivizma, empatije, solidarnosti i socijalnih vještina kojima će znati prepoznati i riješiti (ili sudjelovati u rješavanju) problema u lokalnoj zajednici u kojoj žive.

Nacionalna zaklada i ove godine raspisuje natječaj za prijavu volonterskih inicijativa i inovativnih modela razvoja volonterstva i nagrađuje najkvalitetnije prijave nagradom, koja od 2012. godine ima naziv “Otisak srca”.

Natječaj je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, svima koji svakodnevno rade s učenicima te roditeljima te ovim natječajem Nacionalna zaklada poziva osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj da prijave svoje prijedloge volonterskih inicijativa (osnovne škole) ili vlastite inovativne
modele razvoja volonterstva (srednje škole) i time vlastitim primjerima omoguće široj javnosti spoznaju vrijednosti volonterstva kojim se doprinosi boljem i solidarnijem svijetu u kojem živimo.

Na ovaj natječaj mogu se prijaviti

  • osnovne škole, koje mogu prijaviti učeničke prijedloge konkretnih volonterskih inicijativa (akcija) kojima će djeca riješiti neki od uočenih problema u lokalnoj zajednici u kojoj žive kako bi ta zajednica bila bolja, a ljudi sretniji i zadovoljniji, a predviđena je nagrada Plaketa “Otisak srca” i do 10.000,00 kn za provedbu nagrađene volonterske akcije, a dodijelit će se do 10 nagrada.
  • srednje škole, koje mogu prijaviti inovativni model motiviranja i angažiranja učenica i učenika za volonterski rad u školi i/ili lokalnoj zajednici. Očekuje se predstavljanje već postojećeg modela u školi (klub mladih volontera ili sl.) ili opis modela koji škola u suradnji s mladima želi uspostaviti, a predviđena je nagrada Plaketa “Otisak srca” i do 10.000,00 kn za provedbu nagrađenog modela volontiranja
    mladih, s uz dodjelu do 5 nagrada za škole čije će prijave ponuditi najinovativniji model volontiranja mladih.

Natječajna dokumentacija sastoji se od:
1. Obrasca prijave sudjelovanja
2. Opisa volonterske inicijative (za osnovne škole) odnosno inovativnog modela razvoja volonterstva mladih (za srednje škole)

Svaka škola može prijaviti samo jednu volontersku inicijativu / inovativni model razvoja volonterstva, a rok za prijavu 1. listopada 2015. godine.
Dodatne informacije potrebne za prijavu

Sve dodatne informacije potrebne za prijavu, zainteresirane škole mogu dobiti na telefon broj 01 / 23 99 100 ili na adresu e-pošte volonterstvo@zaklada.civilnodrustvo.hr.

Više informacija o natječaju kao i sve potrebne obrasce možete pronaći na stranicama Nacionalne zaklade.