PRIKLJUČITE SE GLOBALNOJ INICIJATIVI ŠVEDSKE VLADE

Veleposlanstvo Švedske poziva sve srednje škole u Hrvatskoj da se pridruže globalnoj inicijativi – #PrvaGeneracija – koju je 2016. pokrenula švedska vlada. PrvaGeneracija u Hrvatskoj je natječaj u govorništvu za učenike 3. razreda srednjih škola na temu jednog od 17 Globalnih ciljeva, koji će trajati od 20. veljače do 29. travnja 2017.

Ciljevi održivog razvoja, koji se nazivaju i Globalnim ciljevima, predstavljaju nadogradnju Milenijskim ciljevima, a osnovna ideja im je iskorjenjivanje siromaštva, borba protiv neravnopravnosti i nepravde te rješavanje pitanja klimatskih promjena do 2030. godine. Inicijativa #PrvaGeneracija želi mlade potaknuti da razmotre kako osobno mogu doprinijeti održivom razvoju planeta jer na taj način postajemo dijelom globalnog partnerstva koje je ključno za realizaciju Globalnih ciljeva.

Škole koje odluče sudjelovati u projektu, trebaju do 5. ožujka 2017. prijaviti sudjelovanje odnosno poslati popunjeni prijavni obrazac koordinatorici projekta na mirna.juric@gov.se

Učenici koji se prijave profesorima za sudjelovanje u projektu, prvo će proći kratku  edukaciju o Globalnim ciljevima održivog razvoja i osnovama govorništva. Nakon toga odabrati će jedan od Globalnih ciljeva kao svoju temu i pod vodstvom profesora mentora napisati pismenu pripremu govora. Profesori mentori će zatim odabrati do troje najboljih po školi i pomoći im u snimanju kratkog videouratka u kojem učenici elaboriraju svoju tezu na odabranu temu. Radove najboljih učenika profesori mentori poslat će stručnom žiriju, koji će odlučiti o izboru finalista. Ukupno deset finalista, iz svih prijavljenih škola, bit će pozvani da svoj govor održe na završnom dijelu natjecanja pred publikom i stručnim žirijem. Na istom će stručni žiri odabrati pobjednike i nagraditi učenike, profesore i škole.

Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i u suradnji sa stručnjacima dr.sc. Ivom Šlausom, dekanom Visoke poslovne škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld i dr.sc. Dianom Tomić s Odsjeka za fonetiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Obrazac za prijavu preuzmite OVDJE.

Izvor: http://www.swedenabroad.com