Zaključci s održanog okruglog stola „Prostori suradnje udruga i lokalne samouprave“ u Virovitičko-podravskoj županiji

Zaključci s održanog okruglog stola „Prostori suradnje udruga i lokalne samouprave“ u Virovitičko-podravskoj županiji programa E-misija za Virovitičko-podravsku županiju

Virovitičko-podravska županija – Velika vijećnica Županijske skupštine VPŽ, Trg Ljudevita Patačića 1, Virovitica, 31.5.2017., 11-12.30 sati

U srijedu, 31.5.2017. g., od 11 do 12.30 sati, u sklopu programa E-misija, koji provodi Centar za civilne inicijative, organizirali smo okrugli stol „Prostori suradnje udruga i lokalne samouprave“ programa E-misija za Virovitičko-podravsku županiju, koji je nastao kao potreba iskazana na inicijalnom sastanku s organizacijama civilnoga društva Virovitičko-podravske županije, održanoga također u Vijećnici VPŽ 27.3.2017. godine.

Okrugli stol organiziran je u sklopu Regionalnog programa podrške E-misija te u suradnji s domaćinima: Virovitičko-podravskom županijom, Gradom Viroviticom i udrugom SOS Virovitica, dugogodišnjom suradnom organizacijom programa E-misija, pa je događanje započelo pozdravnim riječima i zahvalom ispred organizatora: gđa Martina Otročak ispred Virovitičko-podravske županije, g. Alen Bjelica ispred Grada Virovitice, gđa Snežana Paripović Gut ispred SOS Virovitica i Nikolina Turčinović Dupor ispred Centra za civilne inicijative, koji provodi program E-misija.

U pripremi ovog okruglog stola kontirali smo u više navrata sve predstavnike lokalne samouprave Virovitičko-podravske županije, odnosno sve gradonačelnike gradova VPŽ, načelnike općina te Županiju, a skupu su se odazvali navedeni predstavnici Grada Virovitice i Županije Virovitičko-podravske te načelnik Općine Čađavica, dok za ostale najavljene i potvrđene sudionike (Grad Slatina i Općina Suhopolje) te one koji su u telefonskom razgovoru najavili dolazak svojih predstavnika nemamo informacija o razlozima nedolaska (u pismenoj poruci ispričali su nam nemogućnošću dolaska iz Grada Orahovice).

Ove zaključke šaljemo svim predstavnicima lokalne samouprave u Virovitičko-podravskoj županiji (gradovima, općinama i Virovitičko-podravskoj županiji) te organizacijama civilnoga društva.

Svi dionici iz Virovitičko-podravske županije pozvani su da obogate zaključke svojim konstruktivnim komentarima, osobito ako su bili spriječeni sudjelovati na okruglom stolu, kako bi svi predstavnici lokalne samouprave, a potom povratno i predstavnici organizacija civilnoga društva dobili sve relevantne informacije za povezivanje i osnaživanje lokalne zajednice u Virovitičko-podravskoj županiji.

Molimo vas stoga da nam pošaljete svoje komentare na e-mail: ured@cci.hr, a sukladno njima ćemo odrediti daljnje korake u smislu informiranja ili ćemo, ako se pokaže potreba, organizirati aktivnosti kojima bismo mogli pridonijeti rješavanju iskazanih problema.

TEME I ZAKLJUČCI OKRUGLOG STOLA

Na okruglom stolu iskazani su sljedeći najvažniji problemi i teme, kao i primjeri dobre prakse u sljedećim područjima (u zagradi je navedeno tko je iznio pojedini problem ili napomenu):

·      znatno su smanjena sredstva na raspolaganju lokalnoj samoupravi (Grad Virovitica)

·     izrazito centralizirani sustav u državi (svi predstavnici lokalne samouprave)

·     nefleksibilan birokratski aparat u državi (svi predstavnici lokalne samouprave)

·         vrlo slaba suradnja s pojedinim ministarstvima i provedbenim tijelima za natječaje udruga (Grad Virovitica)

·         slaba komunikacija između provedbenih tijela i drugih dionika uključenih u sustav – npr. ne poštuju se rokovi isplate sredstava po natječajima, ali po zakonu su udruge obvezne isplaćivati plaće i doprinose u zakonskim rokovima – zaključak je da je sustav Državne riznice mjesto gdje nastaje zastoj i da bi taj sustav trebalo mijenjati (svi sudionici: lok. samouprava i predstavnici udruga)

·         mali je broj udruga koje prijavljuju EU projekte putem domaćih provedbenih tijela, a još manji koji apliciraju izravno na EU projekte (svi predstavnici lok. samouprave)

·         mali broj udruga želi se aktivno educirati za provođenje aktivnosti koje se financiraju iz EU fondova (svi predstavnici lok. samouprave)

·         mogućnost i poziv da se jave Razvojnoj agenciji za pisanje projekata i edukacije (VPŽ)

·         svojevrsna ‘tromost’ udruga koje se zadovoljavaju malim sredstvima koja primaju od lokalne samouprave i ne žele razvijati aktivnosti (svi predstavnici lok. samouprave)

·         pitanje kriterija za dodjelu sredstava – treba li nagrađivati aktivnije udruge u lokalnoj zajednici? (udruga Živi život)

·         pitanje transparentnosti kriterija dodjele sredstava – potrebno je napraviti poboljšanja u vidu transparentnosti (udruge Češka beseda Virovitica, UOSI Virovitica)

·         dogovoreno je da će se nastojati u objašnjenjima o dodjeljivanju ili nedodjeljivanju sredstava od strane Virovitičko-podravske županije označiti jasno u pismenoj obavijesti u kojem roku udruge imaju pravo zatražiti pojašnjenje bodovanja za pojedini prijavljeni projekt te da će jasno biti iskazana osoba i kontakti osobe kod koje se u tom roku u Županiji treba javiti poziva se udruge da se u zakonskom roku pismenim putem očituju i pitaju ako su im nejasni kriteriji dodjele sredstava za pojedini projekt i za sva druga pitanja

·         prikazani su primjeri dobre prakse suradnje udruga i lokalne samouprave iz Grada Virovitice, Virovitičko-podravske županije i Općine Čađavica, gdje se provode višegodišnji projekti, potiče lokalni neprofitni sektor, u udrugama se zapošljava više ljudi, omogućava se dostižnost usluga za osobe sa specifičnim teškoćama te se potiče aktivna suradnja između udruga u gradskim prostorima (Češka beseda, Živi život i dr.)

·         Grad Virovitica izričito poziva udruge da im se jave kako bi ostvarili partnerstvo s Gradom Viroviticom na prijavama u projektima jer to omogućuje Gradu legitimitet da se lakše prevladaju problemi s provođenjem projekta i sl.

·         problem prostora za djelovanje udruga: spomenuti su primjeri gdje je udruga uz podršku lokalne samouprave i višegodišnje zalaganje uspjela urediti prostor za djelovanje te dodatno pomaže drugim udrugama da dijele prostor za njihove aktivnosti (Češka beseda)

·         postoji problem nedostatka prostora za djelovanje udruga u Virovitici: udruge smatraju da su prostori u Vojarni neadekvatni, a Grad nema sredstava za sufinanciranje obnove zbog smanjenja budžeta

·         za sva pitanja vezana uz prostore Grada Virovitice potrebno se javiti u Upravni odjel Grada Virovitice 

 Okrugli stol popraćen je u lokalnim medijima kroz najave, a potom i kroz osvrt na događanje:

https://www.icv.hr/2017/05/okrugli-stol-radionica-ne-temu-prostori-suradnje-udruga-lokalne-samouprave-upravljanje-udrugom-jednostavno-ostvariti-odrzivo-upravljanje-udrugom/
https://www.icv.hr/2017/05/pozicioniranje-civilnom-sektoru-racionalno-koristenje-resursa-kljucno-napredak-udruga/
https://www.youtube.com/watch?v=tFAHCRkyBgQ&index=2&list=PLvym8FFIPgVQtYLo2ISWdbKBwVgywxljw 

  Hvala na Vašem sudjelovanju i doprinosu!

 

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)