Erasmus+ već nakon prve godine ispunio očekivanja

Povjerenik EU-a za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, Tibor Navracsics je predstavio pozitivne podatke koji su potvrdili da je program Erasmus+ već nakon prve godine provođenja ispunio očekivanja, a Španjolska, Njemačka i Francuska i dalje su najtraženija odredišta za studente.
Više od milijun ljudi dobilo je priliku sudjelovati u 18.000 financiranih projekata u okviru programa Erasmus+, čiji je proračun za prvu godinu iznosio više od 2 milijarde eura. Fleksibilnijim prilikama za suradnju među različitim sektorima pridonosi se reformama i modernizaciji te se stoga u europskim sustavima za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport lakše mogu iskušavati inovativne prakse.
Objavljeni podaci pokazuju da je Erasmus+ već 2014. pružanjem raznovrsnijih prilika pomogao većem broju ljudi. U prvoj godini tog programa dodijeljena su bespovratna sredstva za mobilnost rekordnih 650.000 studenata, pripravnika, nastavnika, volontera i ostalih mladih te je utrt put za prve zajmove za studente koji će pohađati cijeli diplomski studij u inozemstvu. U okviru tog programa prvi su put financirani projekti potpore politici u koje su uključena javna tijela i međunarodne organizacije, kao i projekti u području sporta.
Osnaživanjem programa Erasmus+ pruža se i bolja potpora njegovim sudionicima. To je vidljivo iz boljeg priznavanja studija u inozemstvu nakon što se studenti vrate u svoju zemlju. Osim toga, mobilnost nastavnika i osoblja bolje se integrira u strategije profesionalnog razvoja koje podupiru njihove matične ustanove.
Novi Erasmus+ usmjeren je na promicanje socijalne uključenosti, aktivnog građanstva i tolerancije.
Za 2016. dodijeljeno je dodatnih 13 milijuna EUR za financiranje projekata kojima se rješavaju pitanja poput socijalne uključenosti manjina, migranata i drugih ugroženih društvenih skupina.
Programom su osnažene i inicijative za poboljšanje izgleda za zapošljavanje mladih te za olakšavanje njihova prelaska iz obrazovnog sustava na tržište rada. To je rezultiralo povećanjem broja prilika za pripravništvo i naukovanje u okviru programa.

Više informacija možete pronaći na stranicama Europske komisije.

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)