MT, HTZ i HGK : Novi koncept godišnjih hrvatskih turističkih nagrada

S ciljem daljnjeg poticanja konkurentnosti, inovativnosti i svijesti o održivom razvoju te podizanju kvalitete usluga i proizvoda u turističkom sektoru, Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora u 2015. godini uveli su novi koncept godišnjih hrvatskih turističkih nagrada. Sukladno Strategiji razvoja turizma Hrvatske, kao i Strateškom marketinškom planu hrvatskog turizma, sustav nagrađivanja treba postati sredstvo izravnog poticaja izvrsnosti i međunarodne konkurentnosti tvrtke dionika turističkog sektora te priznanje tvrtkama, udrugama, ljudima te lokalnim zajednicama koje su u tekućoj godinu svojim radom pokazali izvrsnost i dali posebnu dimenziju i novu vrijednost hrvatskom turizmu, smatraju institucije.

Novi koncept godišnjih hrvatskih turističkih nagrada sastoji se od 28 nagrada u sedam kategorija: Destinacija godine, Hrvatska 365, Nagrada za održivi turizam, Inovacija godine, Atrakcija godine, Nagrada poslovnom sektoru i nagrada Ljudi u turizmu.

U kategoriji DESTINACIJA GODINE birat će se sljedeće destinacije:

  • Najpoželjnija destinacija ruralnog turizma
  • Najpoželjnija destinacija turizma zdravlja
  • Najpoželjnija City break destinacija
  • Autentična primorska destinacija „Naše malo misto“
  • Najpoželjnija destinacija za ljetni odmorišni turizam.

U kategoriji HRVATSKA 365 birat će se najuspješnija „PPS destinacija“ u 2015. godini. Za navedenu nagradu mogu se kandidirati sve destinacije koje su putem Javnog poziva Hrvatske turističke zajednice dobile oznaku „PPS destinacija“. Cilj je izabrati onu PPS destinaciju koja je sudjelovanjem u ovom projektu postigla najbolje rezultate na razvoju i poboljšanju ponude i sadržaja destinacije, kao i učinke u ostvarenom turističkom prometu.

Nagrada ODRŽIVI TURIZAM dodijelit će se pojedincu, udruzi, tvrtci ili lokalnoj zajednici za iznimno postignuće na području brige za okoliš. U ovog kategoriji moći će se natjecati svi subjekti koji imaju posebno iskazan utjecaj održivog turizma kroz doprinos očuvanju prirode i okoliša, zaštite bioraznolikosti te očuvanje kulturne baštine.

Nagrada INOVACIJA GODINE dodijelit će se tvrtci ili organizaciji koja ima najinovativniji proizvod, uslugu ili proces u turizmu, što znatno doprinosi turističkom iskustvu destinacije. U ovoj kategoriji moći će se natjecati subjekti čije se inovacije odnose na turistički doživljaj, turistički proizvod i one vezane uz IT solucije u turizmu.

U kategoriji ATRAKCIJA GODINE birat će se turističke atrakcije koje su primarno u fokusu potencijalnih turista te predstavljaju inicijalni faktor za odabir turističke destinacije, a to su:

  • Kulturna atrakcija godine
  • Turistički događaj godine
  • Rekreacija i zabava

Nagrada KULTURNA ATRAKCIJA GODINE dodijelit će se kulturnim turističkim atrakcijama regionalne/nacionalne razine atraktivnosti koje doprinose turističkom iskustvu destinacije. Prijaviti se mogu subjekti koji svojim gostima pružaju jedinstveno iskustvo posjete svojoj atrakciji te pokazuju inovativnost i faktor različitosti koji ih izdvaja od ostalih atrakcija.

Nagrada TURISTIČKI DOGAĐAJ GODINE dodijelit će se događaju koji predstavlja primjer najbolje prakse u turističkoj industriji u svim aspektima svog poslovanja te stoga predstavlja primjer za ostale događaje i turističku industriju u cjelini. Prijaviti se mogu svi subjekti koji pružaju atraktivan, prepoznatljiv, nezaboravan i jedinstven događaj za svoje goste / posjetitelje.

Nagrada REKREACIJA I ZABAVA dodijelit će se tematskim i/ili zabavnim parkovima, sportskim kompleksima, pješačkim i/ili biciklističkim stazama, golf terenima, bazenima, teniskim centrima, kasinima regionalne/nacionalne razine atraktivnosti koje doprinose turističkom iskustvu destinacije.

Nagrada „ČOVJEK KLJUČ USPJEHA – DJELATNIK GODINE“ nagrada ke za djelatnike i/ili menadžere u različitim segmentima javnog i privatnog sektora koji su neposredno ili posredno vezani za turizam. Djelatnik godine bira se u 26 kategorija (organizator putovanja, agencijski djelatnik, djelatnik prodaje i marketinga u turizmu, turistički animator, turistički vodič, recepcijski djelatnik, konobar, kuhar, djelatnik hotelskog domaćinstva, privatni iznajmljivač, domaćin turističkog seljačkog domaćinstva, carinik, policajac, inspektor, djelatnik u pomorskom prijevozu, djelatnik u zračnom prijevozu, vozač, taksist, prodavač, hortikulturni djelatnik, čistač, spasilac na plažama i bazenima, djelatnik u ostalim uslužnim djelatnostima, djelatnik u sustavu turističkih zajednica) od kojih je jedna nova od ove godine i to djelatnik u objektu kulturnog nasljeđa („heritage“) te posebno priznanje za životno djelo u turizmu.

GODIŠNJA NAGRADA ANTON ŠTIFANIĆ dodijelit će se kao godišnja nagrada za pojedinca ili tvrtke i/ili ustanove i/ili udruge te za pojedinca za životno djelo.

Dodjela nagrada za sve spomenute kategorije održat će se u sklopu manifestacije Dani hrvatskog turizma 2015.

Više informacija o novom konceptu sustava nagrađivanja nalazi se na web stranicama Hrvatske turističke zajednice, a svi zainteresirani mogu se prijaviti isključivo putem web poveznice zaključno do 9. srpnja 2015. godine za kategoriju DESTINACIJA GODINE, te zaključno do 23. srpnja 2015. godine za sve ostale kategorije.

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)