Poziv na 1. Tjedan filantropije u Hrvatskoj: od 24. rujna do 1. listopada 2016. godine

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva poziva Vas na Tjedan filantropije koji se po prvi puta održava u Hrvatskoj, od 24. rujna do 1. listopada 2016. godine, u sedam hrvatskih gradova: Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu, Puli, Karlovcu i Gospiću.

Otvaranje prvog Tjedna filantropije u Hrvatskoj, održat će se u subotu 24. rujna 2016. od 10 do 14 sati na Zrinjevcu gdje će za sve zainteresirane Zagrepčane biti priređena brojna događanja na kojima će kroz prijeprijepodnevnu šetnju parkom imati prigodu podrobnije se upoznati s radom zaklada uključenih u Hrvatski forum zaklada ZaDobroBIT! te uz glazbu, interaktivne igre, ankete, zabavne poklone, razgovore te na drugi zanimljiv način upoznati se s pojmom filantropija i ispitati vlastite sklonosti prema filantropiji. Tijekom cijeloga dana (od 0 do 24 sata) na Zrinjevcu će biti otvorena izložba “Filantropija u Hrvatskoj”.

Posebno skrećemo pozornost da će istoga dana (subota 24. rujna 2016. godine, od 11:00 do 13:00 sati) održati okrugli stol “Organizirana filantropija u Europi i Hrvatskoj” – predstavljanje prekograničnog doniranja, umreženosti zaklada u Europi i istraživanja ‘Giving in Europe’ u hotelu Dubrovnik u Zagrebu (Gajeva 1, dvorana Centrum). Na okruglom stolu će strani i domaći stručnjaci i čelnici velikih donatorskih institucija razgovarati o ključnim pitanjima filatropije u današnjici.

Svih ostalih šest dana diljem Hrvatske održavat će se brojna javna događanja, filantropske šetnje, sajmovi, izložbe, koncerti, konferencije, skupovi na otvorenom, otvaranje prvog Filantropskog centra u Hrvatskoj u Rijeci, te brojni drugi zanimljivi događaji.

Na posljednji dan Tjedna filantropije, ujedno i Europski dan filantropije i zakladništva, u subotu 1. listopada 2016. u Puli će se održati konferencija o filantropiji koja će pokušati odgovoriti na brojna zanimljiva pitanja: o razlozima i motivima za filantropska djelovanja – gdje počinje samopromocija, a završava dobročinstvo, o ulozi žene u filantropiji nekad i danas, o inovativnim oblicima filantropije te budućnosti zakladništva.

Prema riječima upraviteljice Nacionalne zaklade Cvjetane Plavša-Matić, održavanje prvog Tjedna filantropije u Hrvatskoj pokušat će najširoj javnosti približiti kulturu darivanja i pomaganja s time da će i kroz ozbiljna i kroz zabavna događanja provući temeljna pitanja o ulozi i svrhovitosti filantropije danas. Pokazuje li filantropija svoje najsvjetlije lice kroz humantitarne akcije ili je najsvrhovitija kroz programe potpore? Je li glavni cilj filantropskog djelovanja promjena paradigmi suvremenog svijeta? Ima li filantropija svoju tamnu stranu? Može li na istinsku promjenu društvenih sustava utjecati pojedinac ili tu ulogu želi javna i korporativna filantropija?
I posljednje, ali možda i najvažnije pitanje – kako kroz šumu poruka i interesa utjecati da se makar malim pomacima šire sposobnosti empatije, altruizma i darivanja, jer, kako se već pokazalo u povijesti: velike promjene počinju malim koracima od grupica istinski zainteresiranih pojedinaca.

 

Program preuzmite ovdje

 

Izvor:http://zaklada.civilnodrustvo.hr/

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)