DEVET novih mjera za zapošljavanje u Hrvatskoj

Do sada je postojala 41 mjera, a po novom bit će devet osnovnih mjera. Šest mjera odnosi se na nezaposlene, a tri za zaposlene.

1. Potpora za zapošljavanje, dodjeljuje se poslodavcu do 75 posto bruto plaće za osobe s invaliditetom.

2. Potpora za usavršavanje. Mogu je koristiti novozaposleni ako se zapošljavaju na najmanje 12 mjeseci te zaposlene osobe kojima prijeti gubitak radnog mjesta.

3. Potpora za samozapošljavanje.

Ta mjera je do sada bila najuspješnija, 85 posto onih koji su do sada koristili ovu mjeru nastavili su sa zapošljavanjem. Potpora je povećana sa 25 na 35 tisuća kuna, moguće je uzeti dvije osobe na stručno osposobljavanje, a bit će omogućeno i udruživanje poduzetnika.

4. Obrazovanje nezaposlenih.

Do sada je bila malo korištena, od 2012. do 2015. nešto više od 7000 osoba koristilo je ovu mjeru. Plan je samo ove godine uključiti 8000 osoba u prekvalifikaciju u zanimanja koja su potrebna tržištu rada. Osobi se financira obrazovanje u iznosu od 50 posto minimalne plaće.

5. Osposobljavanje na radnom mjestu
Odnosi se na osobe sa srednjim ili nižim stupnjem obrazovanja. Moći će se koristiti do šest mjeseci, a polaznik će dobiti pomoć u visini minimalne plaće. Uključit će se i trošak mentora.

6. Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (SOR)

U prvih šest mjeseci poslodavac i osoba mogu vidjeti treba li dodatno obrazovanje te će ono biti sufinancirano sa 7000 kuna naknade.

Novčana pomoć tijekom SOR-a je dignuta na visinu minimalne plaće, povećanje za oko 220 kuna neto, a bit će pokriven i trošak majstorskog ispita. Poslodavci će također morati po novom isplaćivati i troškove prijevoza. Ogrničeno je stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u državnoj i lokalnoj samoupravi na 10 posto zaposlenih.

7. Javni rad

Za one koji su u najnepovoljnijem položaju na tržištu rada. Do sada je okviru ove mjere bilo 14 mjera, a sada je jedna.

8. Potpore za očuvanje radnih mjesta

9. Stalni sezonac

To je osoba koja radi kod poslodavca šest mjeseci, a u drugih šest ima status zaposlene osobe. Poslodavac je može zadržati još tri sezone. Iznos novčane pomoći uređen je na način kao i naknada za vrijeme nezaposlenosti – osoba prima u prva tri mjeseca 70 posto od prosječne plaće u gospodarstvu, trenutno nešto manje od 4000 kuna, a naredna tri mjeseca nešto manje od 3000 kuna. Novina je da sezonac i poslodavac mogu dogovoriti rad na pripremi nekih drugih aktivnosti za vrijeme kada nije sezona, a poslodavac ga može nagraditi iznosom do 2000 kuna.

Moguće je i kombiniranje nekih mjera čega do sada nije bilo.

Više o mjerama možete pročitati OVDJE.

 

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)