Kako EU novcem financirati ekološku poljoprivredu?

Osnovni uvjet za ostvarivanje potpore za ekološku poljoprivrednu proizvodnju je upis u Upisnik subjekata u ekološkoj proizvodnji kojeg vodi Agencija za plaćanja, a poljoprivredno zemljište na kojem se obavlja ekološka proiz­vodnja mora biti registrirano u ARKOD sustavu i u cijelosti uključeno u sustav kontrole ovlaštenog kontrolnog tijela.

Poljoprivrednici koji žele ući u sustav ekološkog uzgoja trebaju podnijeti Zahtjev za ulazak u sustav potpore za Ekološki uzgoj. Prilikom ulaska u sustav potpore preuzimaju obvezu petogodišnjeg razdoblja provođenja ekološkog uzgoja. Agencija za plaćanja na temelju podataka iz podnesenog jedinstvenog zahtjeva, donosi Odluku o ulasku u sustav potpore, a kojom se utvrđuje obvezna površina za kontrolu koju korisnik mora zadržati tijekom obveznog razdoblja.

Kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske potpora za ekološki uzgoj može se ostvariti kroz dvije podmjere:
a) Podmjera 11.1. Plaćanja za prijelaz na ekološke poljoprivredne prakse i metode,
b) Podmjera 11.2. Plaćanja za održavanje ekoloških poljoprivrednih praksi i metoda.
Kao i prijašnjih godina, jedinstveni zahtjev poljoprivrednici ispunjavaju elektrnički kroz AGRONET, a podnose „papirnato“ poštom ili osobno regionalni ured Agencije za plaćanja do 16. svibnja.
O detaljnijim uvjetima pročitajte ovdje