Nacionalna rasprava o Europskom stupu socijalnih prava u organizaciji Europskog gospodarskog i socijalnog odbora

Nacionalna rasprava organizirana je u dvije susjedne tematske rasprave o tržištu rada i dostojnim uvjetima rada te o socijalnoj zaštiti i uključivanju.

Fokus Nacionalne rasprave je prvi preliminarni nacrt budućeg Europskog stupa socijalnih prava kojeg je Europska komisija predstavila u ožujku 2016. i pokrenula opsežnu javnu raspravu.

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) priprema mišljenje o toj inicijativi. U tom kontekstu Europski gospodarski i socijalni odbor pokreće raspravu s organiziranim civilnim društvom u svih 28 država članica EU-a o europskom stupu socijalnih prava. Tom inicijativom EGSO želi osigurati forum na kojem će se povećati poznavanje ovog novog paketa mjera EK te otvoreno raspravljati o tome kako bi se Europski stup socijalnih prava trebao razvijati, a posebno čuti stajališta sudionika iz različitih sektora o ključnim izazovima i prilikama na razini EU-a te na nacionalnoj razini relevantnih javnih politika. Kao uvod u raspravu bit će prikazani glavni nalazi istraživanja “Geometar nejednakosti” Centra za mirovne studije koje je ostvaren sa širokim krugom stručnjaka/inja za problematiku društvenih nejednakosti.

Sadržaj izvješća o nacionalnim raspravama u organizaciji EGSO-a uključit će se u Mišljenje EGSO-a o Europskom stupu socijalnih prava koje će se predstaviti Europskoj komisiji, a čije se usvajanje očekuje na prosinačkom zasjedanju Odbora.

Rasprava održava danas u Kući Europe u Zagrebu od 9:00 do 14.30 sati.

 

Izvor:https://udruge.gov.hr

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)