Otvorene prijave nagrade Karlo Veliki za projekte mladih Europljana

Nagradu za mlade Karlo Veliki organiziraju zajednički Europski parlament i Međunarodna fondacija za Nagradu Karlo Veliki iz Aachena, a dodjeljuje se svake godine za uspješne projekte s europskim karakterom mladim Europljanima od 16 do 30 godina. Projekti bi trebali biti namijenjeni mladima u Europi i na praktičan način poticati toleranciju, suživot i izgradnju europskog identiteta.

Predstavnici 28 nacionalnih pobjedničkih projekata iz svih zemalja članica pozvani su na svečanu dodjelu nagrade 3. svibnja u Aachen na četverodnevno putovanje, dok su predstavnici tri pobjednička projekta pozvani u Bruxelles ili Strasbourg naredne jeseni. Pobjednici iz prethodnih godina bili su organizatori programa razmjene za mlade te umjetničkih i internetskih projekata koji su na neki način imali i europski kontekst.
Tri nagrađena projekta (izabrana između 28 projekta koje nominira nacionalni žiri svake države članice EU) osvajaju pet, tri i dvije tisuće eura.

Predstavnici pobjedničkih projekata 14. i 15. listopada posjetili su Bruxelles i susreli se sa zastupnicima Europskog parlamenta. Prvu nagradu osvojio je projekt @RealTimeWW1 iz Luksemburga. Radi se o projektu studenata europske suvremene povijesti Sveučilišta u Luksemburgu koji su od početka 2014. počeli prepričavati život tijekom Prvog svjetskog rata na Twitter profilu @RealTimeWW1.

Drugu nagradu osvojio je projekt Fronterras-European iz Francuske, 28 mladih Europljana, od kojih četvero živi na vanjskim granicama Europske unije. Stvorili su internetsku stranicu na kojoj pišu iskustva o životu na europskim granicama i putovanjima preko istih.

Treću nagradu podijelili su mladi iz austrijskog projekta „Social Soccer Club“, međunarodnog turnira u nogometu za mlade i organizacije iz cijele Europe kojeg organizira Centar za mlade ClickIn, Poduzetništvo – projekt protiv nezaposlenosti s Cipra koji promiče razgovor među mladima na temu nezaposlenosti, imigracije i neformalnog obrazovanja te Infoactualidad iz Španjolske, online novine Fakulteta za informacijske znanosti sa 140 mladih izvjestitelja.

Slijed događaja :

– početak natjecanja i online prijava: 15. listopada 2015.
– završni rok za prijave: 25. siječnja 2016.
– izbor 28 projekata od strane nacionalnih žirija: 11. ožujka 2016.
– izbor tri pobjednička projekta od strane europskog žirija: 7. travnja 2016.
– ceremonija dodjele nagrada u Aachenu: 3. svibnja 2016.