Potpora projektima za sprječavanje i suzbijanje rasizma, ksenofobije, homofobije i drugih oblika netolerancije

Cilj ovog natječaja je sufinancirati transnacionalne projekte koji su u skladu s određenim ciljevima Programa REC u sprječavanju i suzbijanju rasizma, ksenofobije, homofobije i drugih oblika netolerancije.

Prijavitelji mogu biti: Tijela državne uprave izuzev Vlade i ministarstava, Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, Udruge, Fakulteti, Neformalna udruženja i inicijative, Ministarstva, Srednje škole.

Prijedlozi u sklopu ovog poziva će se usredotočiti na sljedeće prioritete:

– BEST: Najbolje prakse za prevenciju i borbu protiv rasizma, ksenofobije, homofobije i drugih oblika netolerancije. Predviđen proračun za ovu skupinu aktivnosti iznosi 1 500 000€.
Uzajamno učenje i zajedničke aktivnosti; projekti usmjereni na razmjenu konkretnih prijedloga najbolje prakse koje će potencijalno povećati učinkovitost prevencije, kao i učinkovite odgovore na rasističke, ksenofobne i homofobne incidente, putem sredstava kaznenog zakona i drugih sredstava koji će se financirati. U projektima o korištenju kaznenog prava trebali bi sudjelovati predstavnici tijela za provedbu zakona, tužitelji i članovi pravosuđa, a u projektima o prevenciji treba uključiti aktere koje imaju utjecaj na javno mnijenje (kao što su mediji, lokalni donositelji odluka i sl.). Aktivnosti trebaju rezultirati primjerice u proizvodnji visokokvalitetnog priručnika u kojem bi se rezimirale najbolje prakse i koji bi mogao biti proslijeđeni svim relevantnim dionicima i/ili kompilaciju usavršavanja koja se temelje na već testiranim modelima. Širenje rezultata i konkretnih preporuka relevantnih dionika u svim zemljama sudionicama treba predvidjeti u prijedlozima. Prioritet će imati projekti koji uključuju veliki broj zemalja sudionica.

– HATE: Praćenje i izvještavanje o zločinu iz mržnje i govora mržnje na internetu. Predviđen proračun za ovu skupinu aktivnosti iznosi 3 850 000€.
Projekti bi se trebali fokusirati na: praćenje i prikupljanje podataka o postojanju rasističkih / ksenofobičnih / homofobnih web stranice u zemljama sudionicama, razmjenu najboljih praksi među državama sudionicama u vezi s mehanizmima uspješnog izvješćivanja, razvoj učinkovitih mehanizama izvješćivanja dostupan žrtvama zločina iz mržnje (posebno fokus treba staviti na održivost izvješćivanja izvan trajanja projekta) i/ili uspostavljanje izvješćivanja mrežama.

Rok za prijavu: 12.11.2014.

Natječajnu dokumentaciju možete preuzeti ovdje

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)