Ured za udruge: Što s udrugama koje nisu uskladile statute?

U vijesti objavljenoj na službenim stranicama Ureda za udruge objavljena je vijest povezana s navodima u medijima i upitima predstavnika udruga, povezano sa zakonskim rokom za usklađivanje statuta udruga s Zakonom o udrugama, koji je istekao 1. listopada 2015. godine.

Ured za udruge objavljuje da se, suprotno pojedinim medijskim objavama, nakon 1. listopada neće se automatski brisati iz Registra udruga one udruge koje nisu uskladile svoje statute u zadanom roku, već nadležni uredi uprave u županijama imaju obvezu nakon isteka roka za usklađenje statuta izraditi izviješće o udrugama koje nisu uskladile svoje statut te provesti najprije posredni, a po potrebi i neposredni inspekcijski nadzor kako bi utvrdili koje od tih udruga djeluju te u skladu s utvrđenim poduzeti zakonske mjere.

Obveza je udruga bila da u roku od godinu dana od stupanja na snagu Zakona o udrugama („Narodne novine“, broj 74/14), usklade svoje statute i o tome podnesu zahtjev za upis promjena nadležnom uredu, a utvrđena je odredbom članka  55. stavka 1. Zakona o udrugama. Nadalje je utvrđeno da će za udruge koje ne usklade svoje statute sukladno odredbama Zakona, nadležni ured po službenoj dužnosti utvrditi jesu li ispunjeni uvjeti za prestanak djelovanja udruge iz članka 48. ovog Zakona i pokretanje postupka likvidacije udruge. Isto nikako ne znači prestanak udruge po sili zakona,  odnosno gubitak pravne osobnosti koja je stečena upisom u registar udruga, već ukazuje na moguće nedjelovanje udruga ili njihovu pasivnost za donošenje odluka vezanih za usklađivanje statuta.

Usklađivanje statuta udruga – Uputa uredima državne uprave

2 komentara na “Ured za udruge: Što s udrugama koje nisu uskladile statute?

 1. sve dobro osobno jako me zbunjuje jer ova udruga djeluje od 1993G registriranaje u ministarstvo
  prausuđa kadaje trebalo pedesetak članova sa orginalnim domovnica.te toliko.kopija.ali na žalost
  danas se po zakonu udružuju.jedno obiteljsko obitelj od tri clana pogotovo akoje podobana

  hvala

  • Poštovani,
   uvažavamo i razumijemo Vaša razmišljanja, no radi se o zakonskim okvirima pod kojima danas djeluje neprofitni sektor.
   S poštovanjem,
   Program emisija

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)